pirmdiena, 2024. gada 26. augusts

Kur skatās mediju ētikas uzraugi?

Kas notiek Delfi, kas jau pirms Francijas tiesas izlēma, ka Parīzes lidostā arestētais Pāvels Durovs ir līdzvainīgs noziegumos? Tā ir dežurējošā redaktora kļūda svētdienas rītā vai redakcijas vadības pārlieku centība? Un kur skatās mediju ētikas uzraugi?

Kas notiek Francijā? Tai pašā Francijā, kas pirms mēneša skandalozi eksponējās ar savu iekļautību Parīzes 2024.gada Olimpisko spēļu atklāšanas atklāšanas ceremonijā, tagad arestē sociālā tīkla Telegram īpašnieku Pavel Durov par to, ka viņš no sava tīkla nav izmetis citiem nevēlamus vai bīstamus lietotājus. Nopietni?

Manuprāt, šis izskatās kā globāls precedents, upurējot tādu kā Pavel Durov, bet patiesībā uzrunājot visus viņa globālos kolēģus, tai skaitā Ilonu Masku, Mark Zuckerberg, visus citus sociālo tīklus, medijus un elektronisko saziņas pakalpojumu sniedzējus. Tāpēc nepārsteidz, ka Elon Musk šo rītu sāk ar twītu #FreePavel. Vairāk pārsteidz, ka citus tas tik maz satrauc.

Ja var šādi arestēt tādus kā Pavel Durov, tad cik droši var justies ikviens citas platformas īpašnieks, pat ne tikai sociālo tīklu, bet arī mākslinieks, kas iedvesmojis teroristu, aviokompānija, auto, hotel vai kafe, kuru viņš izmantojis, lielveikalu, kurā viņš nopirka maizi.

Es saredzu, ka tā tiek mēģināts veidot jauno laikmetu, kurā formāli ir demokrātija un vārda brīvība, bet dzīvē, baidoties no aresta, sociālie tīkli paši atfiltrēs un atstās vien pareizos viedokļus. Pēc tam arī e-pasta dienesti, baidoties no arestiem, izdzēsīs nepareizos profilos, sakaru tīkli atslēgs telefonus, bet lielveikalos atkal prasīs kodus, bet vairs ne par vakcināciju, bet pareiziem un verificētiem uzskatiem.

Daži domā, ka tas ir joks, ironija vai mani murgi pēc pilnmēness. Nu tad smejaties! Vai arī ņirgājaties par mani kā jukošo. Bet man smiekli nenāk, redzot pasauli, kas manā acu priekšā jūk prātā. Un “1984” dažiem arvien šķiet nesasniedzama fantāzija, bet man tā jau izskatās pēc nākotnes "vieglās versijas", tā, ka gribētos, lai būtu tikai tik traki… 

Bet, tāpat es arvien ticu tam, ka šo murgu var apturēt. Citkārt šādi notikumi Francijas lidostās var būt kā rosinātājs aizdomāties un apstāties.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru