trešdiena, 2024. gada 24. janvāris

Līdz Lielajam gavēnim atlikušas trīs nedēļas


Šogad Lieldienas ir agri, jau marta beigās, attiecīgi arī Pelnu (treš)diena, kad sāksies Lielais gavēnis, ir agrāk - 14.februārī. Un tas, ka Pelnu diena šogad sakritīs ar Valentīna dienu, mudina vēl vairāk un rūpīgāk gatavoties grēku nožēlošanai, piedošanai un Lielajam gavēnim. Citkārt (godīgāk būtu teikt, ka vienmēr) Lielais gavēnis mani ir pārsteidz nesagatavotu. Šogad centīšos laboties, atzīstot, ka tā gatavošanās Lielajam gavēnim ir nozīmīgāka par gavēšanu. Vēl ir trīs nedēļas laika, daudz, lai paspētu.

Trīs nedēļas ir laiks, lai apzinātu, ko vēl pirms Lielā gavēņa ir jāpaspēj no tā, kas būtu pretrunā ar gavēšanu.  Iepriekšējās nedēļas nogalē pirms Pelnu dienas, 10. un 11.februārī notiks karnevāli, kas ir latīniskas izcelsmes saliktenis un tulkojumā nozīmētu "atvadas no miesas”. Arī Latvijā svin meteņus vai budēļus, kas cituviet saukti arī par aizgavēni, kad sātīgi ēdīsim un jautrosimies arī par tām Lielā gaveņa dienām, kas sekos pēc tam.

Bet ne jau tā neēšana un klusēšana ir tā svarīgākā, kaut arī ir būtiska formalitāte. Svarīgākas ir tās citas, paša apzinātās apņemšanās sev, bet jo īpaši Dievam par prieku. Zinu draugus, kas Lielā gavēņa mudināti, atturējās no alkohola, cigaretēm, rupjiem vārdiem, dīvāna deldēšanas, datorspēlēm, lifta lietošanas. Citi, savukārt, atsāka lasīt grāmatas, atsāka vakaros veltīt laiku bērniem, atsāka iet pastaigā, iet savlaicīgi gulēt, domāt tikai labās domas.... Tās ir vien 7 nedēļas, taču to laikā var izveidoties spēcīgi un noturīgi paradumi. Vieglāk būtu atteikties no gaļas, daudz grūtāk ir pašam definēt, kas ir tās lietas, no kurām man vajadzētu iemācīties atturēties. Trīs nedēļas vēl ir laiks, lai to apzinātos, sagatavotos. 

Un vēl ir Trīs nedēļas ir laiks arī grēku apzināšanai, lai tā nožēlošana Pelnu dienā ir pilnīga… 

Šis nav rosinājums vai piedāvājums citiem, jo tas ir pārāk intīmi, šis ir vairāk ir mudinājums man pašam. Ceru, ka izdosies.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru