otrdiena, 2024. gada 17. septembris

Premjere kā izdarīga sētniece lielā ražotnē


Vakar nokomentēju Evikas Siliņas valdības gada jubileju Latvijas Radio 4. Tas mani pamudināja apkopot pārdomas, kuras te izklāstu rakstiski. Evikas Siliņas valdība ir tieši tāda, kādu to vēlas redzēt gan politiskā elite, gan arī vēlētāji. Tāda, kuru var aprunāt un izsmiet, taču vienlaicīgi tāda, kas nekaitina ar savu aktivitāti ikdienā.

Latvijas valdību vada politiķe, kas pat savā partijā nav līdere. Viņu izvēlējās attiecīgai lomai, nevis tā, kā tam būtu jānotiek politiskajā procesā, ka valdību vada politiķis, kurš sākumā ir ieguvis savas partijas līderību, tad kā partijas premjera kandidāts iegūst vēlētāju uzticību. Mums šobrīd nav premjers, mums ir valdības atbildīgā sekretāre, jauka pēc izskata, spējīga noformulēt viedokli raitā un saprotamā izklāstā, tāda, kuru var atstāt kā dežuranti vadīja kabinetā uz noteiktu laiku. 


Šis nav laiks, kad no Ministru kabineta kāds prasītu tālredzīgu rīcību, vīzijas, lielos mērķus. Šis ir laiks, kad valdības vadītājs var būt kā sētnieks, kas atbild nevis par ražošanas procesa attīstību, bet vien tik, lai ražotnē ir tīras grīdas un durvis… Un šāds modelis visiem politiskajā procesā šobrīd ir ļoti izdevīgs. Un sētniece danco ar savu slotu tik izteiksmīgi, ka no malas izskatās pēc kārtības.


Un arī vēlētājs neko nevēlas lielu. Pat vairāk, vēlētājs jau tā ir satraukumā par notiekošo visapkārt, vienīgais ko viņam vajag, lai netracina no jauna. Jau pierasts, ka esam pēdējie Baltijā, pierasts, ka uzņēmējus čakarē, pierasts, ka viss ir svarīgāks nevis cilvēks, pierasts, ka partnerattiecību regulējums ir svarīgāks par pašu skolotājiem vai pensionāriem. Tāpēc vēlētājam Latvijā ikviena valdība ir laba, kas būtiski nepasliktina dzīvi, bet kara laikā arī par to var nesatraukties, jo pie visa vainīgs būs Kremlis un citi ļaunie spēki.

Mani sākumā pat mulsināja, ka Evika Siliņa savas valdības gada jubilejā lepojās, ka valdība esot tik daudz paveikusi, kā piemēru minot zāļu cenu samazināšanu vai birokrātijas mazināšanu tieslietās. Nopietni? Šīs ir tās konkrētās lietas, kuras raksturo valdību? Bet, ja vēlētājs nav gatavs dot valdībai ilgtermiņa uzdevumus, tad nav arī jābrīnās, ka premjere atskaitās kā brigadieris - saprotami un vienkārši. Tāds tādu atrod un otrādi...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru