svētdiena, 2014. gada 28. septembris

Par valdības porno, piedošanu un divkosību

Latvijas politikas, sabiedrības un uzņemējdarbības attīstību ļoti būtiski ietekmē tolerances trūkums pret neveiksmi. Amerikā, jo īpaši Silīcija ielejā, esot otrādi. Tur lielos projektus uztic tiem, kuri vismaz pāris reizes ir kļūdījušies. Jo tikai tā iespējams izprast šīs kļūdas, lai citkārt tās novērstu. Bet Latvijā? Pie mums "zaļā gaisma" tikai "teicamniekiem", kuriem ne tikai trijnieks no vecās piecu baļļu sistēmas, bet par četrinieks ir izgāšanās, un tāpēc labāk neko lielu neuzsākt, papildus neuzņemties, un, protams, nekāda riska un radošuma.

Tāpēc es nenosodu Džeinu Tamuļeviču par viņas jaunības grēkiem. Man ir vienalga, cik bohēmiski bijuši viņas studiju gadi, tai skaitā seksā un ar to saistītajos radošajos meklējumos, puišos un meitenēs, alkoholā un pat narkotikās… Jaunība ir pagājusi, studijas nobeigtas, grāds sekmīgi iegūts, un sācies jauns dzīves cikls, ar citu atbildību, tai skaitā ievērtējot savas kļūdas. Šobrīd būtu vērtējams, vai un kā tiek veikti šībrīža pienākumi, vai šajā jaunajā dzīves periodā morālā un profesionālā stāja ir amatam atbilstoša.

Domāju, ka arī tie daudzie, kas tagad pēc 15 gadus veca video noskatījušies ir sašūmējušies, satraucas ne jau tik daudz par ekrānā redzēto, bet gan par to neizprotamo divkosību varas gaiteņos. Kāpēc citkārt, kad ne savējo biogrāfijā tiek atrasti daudz mazāki traipi, tad seko trakā moralizēšana? Bet tagad vien atrunas par jaunībā pieļaujamiem grēkiem, vēlēšanu konkurentiem u.c.? Vai tiem pareizajiem moralizētājiem pašiem par šādu divkosību nav vēl vairāk kauns?

Un varbūt arī te vaina meklējama "teicamnieka" domāšanā, kad paši pat skolas laikā nevienu blēņu nav paspējuši izbaudīt, bet tagad visiem atriebjas par pašu nozagto bērnību sev.

Un vēl dīvaināki šajā situācijā ir moralizējumi par vēlēšanu procesam nepieņemamajām cīņas formām. Jā, piekrītu, ka labāk būtu reklamēties ar savām idejām, vīzijām par valsti. Piekrītu, ka visi tie "nolējumi" grauj uzticību visiem politiķiem, arī Latvijai. Bet, vai "Modra Auss" bija pirmie šajā priekšvēlēšanu rudenī? Vai pirms tam nebija "Modra acs", ar nepārprotamu kādas vadošas partijas angažējumu pret Saeimai tik ļoti pietuvojušos I.Sudrabu? Turklāt video ar I.Sudrabu ir būtiski uzlabots, un speciāli filmēts, atšķirībā no P.Woodman "Jahna", kas internetā brīvi pieejams jau 15 gadus. Un ja jau paši ar šādām metodēm cenšas pie varas noturēties, cik gan ļoti neētiskam ir jābūt, lai vēl citiem pārmestu tādas pašas metodes…

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru