otrdiena, 2024. gada 15. oktobris

Lietuvā ir arī Pasaules lietuviešu vienmandāta vēlēšanu apgabals


Diskutējot par integrāciju, šoreiz ne par to, kā satuvināt latviešus ar krieviem, arī ne par to, ka pietuvināt latviešiem indiešus un uzbekus, bet par to, ka iesaistīt Latvijas politiskajā dzīvē ārzemēs dzīvojošos Latvijas pilsoņus, kas dodas uz vēlēšanās vēstniecībās vai nosūta savu balsošanas biļetenu pa pastu.

Tad, lūk, viens no 71 vienmandātu apgabala tikko notikušajās Lietuvas Seima vēlēšanās ir "Pasaules lietuviešu vēlēšanu apgabals". Balsošana notikusi 75 iecirkņos, iesaistot 29507 no 52395 reģistrētajiem ārzemju vēlētājiem.

Neticu, ka tā tas bija nelabojami ierakstīts Lietuvas aizvēsturiskā vēlēšanu likumā, bet domāju, ka Lietuvas politiķiem pietika prāta un iniciatīvas veikt šādas izmaiņas, kuras Lietuvai izaugsmei ir izdevīgas. Lietuva ir daudz saliedētāka, ne tikai tāpēc, “ka tur tik maz krievu”.

Tikmēr visa mūsu diasporas integrācijas izpaužas vien nelielos grantos, lai dažās valstīs tiktu stimulēta latviešu kopienu sapulcēšanas uz filmas skatīšanos vai kopīgu padziedāšanu, kamēr Lietuvas domāšana, kā man to savulaik skaidroja Lietuvas ārlietu ministrs Petras Vaitiekunas ir tāda, ka Lietuva beidzas tur, kur dzīvo vistālākais lietuvietis. Un domājot par viņu, satelitā var skatīties TV no Lietuvas, ko nevar izbraukušie latvieši it kā kaut kādu seriālu ģeogrāfiski ierobežoto tiesību dēļ. Nesaprotu, kāpēc valsts TV vispār ir jāiepērk jebkādi seriāli no ārvalstīm, izņemot dokumentālie, bet tas jau būtu citas diskusijas vērts jautājums. Lietuvā tikmēr patiesi rūpējas par to, lai izbraukušie no Lietuvas arvien sajustu lietuvisko, gluži kā attālā viensētā. Un Lietuva ir lielvalsts uz mazās Latvijas fona!

Bet ko nu es te par to vienu, 71. vēlēšanu apgabalu, ja mēs tik spītīgi nemācamies arī no tiem pārējiem 70 vienmandāta apgabaliem Lietuvā, kuros tiek ievēlēts 71 no 141 Lietuvas deputātiem. Tā taču būtu tik vienkārša rīcība, lai Latvijā vēlētājs sajustu savu saiti ar savu deputātu, arī tik saprotama Latvijas viensētas domāšanai, kas cita starpā, ir mūsu identitātes pamatā.

Nu kāpēc, nespēju to saprast un pieņemt, mēs nevaram izdarīt tāpat kā lietuvieši?

>>> Skatīt Lietuvas Seima 1.kārtas balsojuma rezultātus 71. vēlēšanu apgabalā "Pasaulio lietuvių"

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru