sestdiena, 2023. gada 23. decembris

Latvijas sporta žurnālisti kā jaunie propagandisti?


Padomju laikā sporta žurnālisti bija teju tie vienīgie brīvie, jo sporta ziņās varēja iztikt bez ideoloģijas, tāpat kā laika ziņās. Arī tagad sporta redakcijas ir kā savrups veidojums, kurā var iemaldīties arī politizēts viedoklis. Senāk “Dienā” varēja pirmajās lapās lasīt par to, kāds nelietis ir Aivars Lembergs vai Guntis Indriksons, bet pāris lapas tālāk sporta ziņās bija slavinošas intervijas ar šiem vīriem par viņu veikumu sportā. Iespējams, laikraksta galvenā redaktore pati sporta ziņas nemaz nelasīja…

Bet ir arī pretējās tendences, ka sporta žurnālisti par katru cenu grib izpausties kā politiskie komentētāji, izkliegt savu politisko sāpi, tam izmantojot sporta ziņas kā tribīni.

Es respektēju nepatiku pret Krievijas valsts agresiju un Vladimiru Putinu personiski, tomēr sporta ziņās es gribētu redzēt treknu robežlīniju starp faktiem un viedokļiem. Karš Ukrainā nevar būt attaisnojams, lai mēs paši savās mājās grautu uzstādījumus par brīvo presi, tai skaitā pamatprincipus par faktu un viedokļu nodalīšanu.

Te, lūk, piemērs ar divām svaigām ziņām portālā Delfi. 
Agresors Putins liek atjaunot staļinistiskās sportistu parādes Sarkanajā laukumā
'Visi tāpat zina, ka viņi ir mūsu sportisti' – Putins par 'neitrāliem atlētiem' olimpiskajās spēlēs 

Aprakstīt notiekošo Krievijā vairs nevar bez komentēšanas? Virsrakstā ir “agresors Putins”, ievadrindkopā ir “diktators Putins”. Tās ir sporta ziņas? Un pēc kādiem principiem ir atlasīti tie epiteti? Jā, arī Krievijas propagandisti, runājot par Ukrainas vadību, to nesauc savādāk kā par huntu vai citādi lamājoties. Un tagad mēs gribam viņiem līdzināties? 

Delfi raksta, ka “Krievija (un pirms tam PSRS) sportistus regulāri izmantoja kā savas valsts propagandas ieroci starptautiskajā arēnā. Nesen notikušajā televīzijas uzrunā Krievijas diktators sacīja, ka agresoru valstu pārstāvjiem būtu jādodas uz 2024. gada Parīzes olimpiskajām spēlēm, jo tādējādi Krievija iegūs atpazīstamību starptautiskā arēnā.”

Pirmais teikums ir apgalvojums, kāds, protams, tas varētu būt, bet gribētos tad redzēt atsauci uz šī apgalvojuma autoru. Ja ziņas rakstītājam tik ļoti gribējās šādu viedokli tiražēt, tās ir viņa tiesības, bet, lūdzu, atrodi ekspertu vai amatpersonu, kurš šo citātu paņemtu uz sevi. Otrs variants - rakstīt pašam komentāru sadaļā “Versijas”. Savukārt otrais šīs rindkopas teikums ir meli, jo Putins nekad nebūtu teicis, ka “Krievija iegūs atpazīstamību starptautiskā arēnā”, jo maz ticams, ka starptautiskā arēnā ir kāds, kas neatpazītu Krieviju…

Turklāt, tas ir viss ir rakstā, kas it kā par “staļinistisko sportistu parāžu atjaunošanu Sarkanajā laukumā”. Tikmēr par pašām parādēm rakstā nav nekā, tik vien, ka minēts, ka tādas bija Staļina laikā. Pārējais teksts ir atsauce uz citu rakstu, par to, ka "Krievijas diktators Vladimirs Putins apliecināja pasaulei, ka Krievijas atlēti olimpiskajās spēlēs pārstāvēs savu valsti, lai gan startēs kā "neitrālie atlēti". Tādējādi nav nekādu šaubu, ka Krievija sportistus turpinās izmantot kā savas valsts propaganda ieroci starptautiskajā arēnā”.

“Tādējādi nav nekādu šaubu”? Tas ir fakts, kuru jaunajos ziņu standartos var šādi publicēt bez atsaucēm? Tā turpmāk drīkst tikai gadījumos, kad apraksta Putinu, vai arī jebkurā citā gadījumā?

Un atkal Krievijas diktators, atkal agresorvalsts vadītājs, tikmēr nav neviena precizējuma, ka šis nebija Putina plānveida paziņojums par sportistiem, bet gan uzstāšanās ikgadējā preses konferencē TV tiešraidē, kurā bija arī jautājums par to, kā Putins vērtē SOK lēmumu un sportistu iespējamo līdzdalību.

Arī man riebjas Krievijas agresija Ukrainā, man riebjas Putins un viņa personiskā līdzatbildība, arī es esmu futbola stadionā līdzi skandējis Putin Xuilo, arī komentējis un analizējis. Taču tāpat man riebjas, ka tik daudzi arī Latvija un Eiropā, it kā pretojoties Krievijai un Putinam, vēlas līdzināties Putina propagandistiem, Putina ierēdņiem un Putina vienpartijas domāšanai, bet tas nozīmē vissliktāko, ka Putins ir uzvarējis ne tikai savās mājās, bet arī pie mums.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru