otrdiena, 2024. gada 5. marts

Mairis Briedis izgaismo TK "Spice" divkosību

Es neatbalstu Latvijas uzņēmumu tvarstīšanu un publisku ķidāšanu par to, ka viņi savā saziņā ar klientiem un darbiniekiem lieto arī krievu valodu. Un uzreiz arī precizēšu, ka es atbalstu plašāku latviešu valodas pielietojumu, arī to, ka Latvijā nedrīkst diskriminēt darbiniekus krievu valodas nezināšanas dēļ.
Vienlaicīgi es neatbalstu tādu divkosību, kā TK "Spice", aizliedzot Maira Brieža grāmatas prezentāciju. Kad interesē krievu nauda, tad gatavi krieviski izklāties, bet Maira Brieža gadījumā izrādīt pseido patriotismu? Parasti tas beidzas ar vilšanos, ko piedzīvo visi, saredzot šādu neīstumu.

Ja tik ļoti negribēja savās telpās šādu pasākumu, kas ir normāli, tad varēja kaut tehniski attaisnoties, ka pasākums varētu būt pārāk plašs, ka tas bija saskaņots tikai ar grāmatnīcu, bet ne TK "Spice" drošības un citiem dienestiem. Attaisnoties ar rūpēm par drošību, par pārējiem nomniekiem un apmeklētājiem, tāpat kā Maskavā pie Alekseja Navaļnija kapa... Taču šajā gadījumā mārketinga nodaļas vadītāja Svetlana Dāboliņa atļaujas neslēpti norādīt, ka "modes un dzīvesstila tirdzniecības centrs "Spice" patur tiesības izvērtēt mūsu telpās rīkotos pasākumus. Pieturoties pie savām vērtībām, tika pieņemts lēmums atteikt minētā pasākuma norisi". Kādām vērtībām?

Veikalu un tirdzniecības centru pašcenzūra tagad regulēs, kādas grāmatas varēs prezentēt grāmatnīcā? Un kāds ir nākamais solis? Nevarēs organizēt arī nevēlamo uzņēmumu prezentācijas, produktu akcijas? Tirdzniecības centra nomniekus šāda patvaļa nesatrauc?

Un ar ko mēs tad atšķiramies no Krievijas, par kuru vēl aizvadītajā nedēļā šausminājāmies, ka neviens apbedīšanas birojs Krievijā negribēja uzņēmties apglabāt Alekseju Navaļnijiu?

Jā, Mairis Briedis tiek uztverts neviennozīmīgi, ir gan fani, gan nīdēji. Bet tieši šādi piemēri ir tie labākie precendenti, lai nomērītu patieso demoktātiskumu un tiesiskumu. Notikušais ar Maira Brieža grāmatas prezentāciju ir ļoti bīstams precedents, neatkarīgi no tā, ko mēs katrs domājam par viņu, par viņa grāmatu, par Jāņa Rozes grāmatnīcu un TK "Spice".

Un vienādi bīstams ir sabiedrības kūtrums, tai skaitā klusējošie uzņēmēji, klusējošie žurnālisti, politiķi, politologi un juridiskie eksperti, lai gan arvien esam brīvi par to runāt, atšķirībā no dažām Latvijas kaimiņvalstīm. Tur arī viss sākās ar vienaldzīgu un samierniecisku klusēšanu...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru