sestdiena, 2024. gada 23. marts

Vai Crocus City Hall kļūs par ļaunu dzinuli Pilnmēness ēnā?


Ir gandrīz Pilnmēness, jau sestdienas, 23.marta pirmās stundas, īsi pēc pusnakts, kad vēl nekas nav skaidrs par notikušo Maskavā piektdienas vakarā, kur "Crocus City Hall" ir atklāti apšauti daudzi desmiti, bet varbūt pat simti koncerta apmeklētāji. Bet mana intuīcija saka, ka mums vēl daudzkārt nāksies pieminēt šo notikumu kā jaunu atskaites brīdi. Neko labu tas nesola…

Es visvairāk ticu, ka tas ir Krievijas specdienestu darbs. Gan tāpēc, ka pirmajos video bija redzams, ka šaujošie vīrieši pat neslēpjas, ir pārdroši. Vai tā varētu justies ukraiņi, kaukāzieši, NATO aģenti? Nē! Un kā viņi tur tik viegli ar automātiem nokļuva? Kā varēji tik viegli pazust? Dīvaini…

Bet, ja reiz tas nostrādāja Putina ēras sākumā, pašiem Krievijas pilsētās spridzinot dzīvojamās mājās, upurējot savējos, lai uzsāktu karu Čečenijā, tad kāpēc to pašu neatkārtot pēc 25 gadiem? Šī recepte strādā! Un lai turpinātu valdīt, ir jāsavelk grožus vēl ciešāk, tam nepieciešams dzinulis, motivējošie faktori. Tāda ir tirānijas būtība: savilkt stingrāk un stingrāk, pa vidu mazliet atlaist, bet kad vairs nevar savilkt ciešāk, tad tā siksna plīst… Krievijā, kā izrādās, vēl var savilkt ciešāk, kaut izskatās, ka ciešāk vairs nav kur. Jau atcelt visi turpmākie pasākumi, tad vēl skatīsimies, kas vēl sekos.
Un šis scenārijs ir vēl tas vislabākais no iespējamiem...

Tāpat tie varēja būt arī ukraiņi, ne Kijivas sankcionēti, bet gan angažēti provokatori vai tādiem pakļāvušies. Ukraina nekādi nav ieinteresēta šādos teroraktos, to jau paspēja apstiprināt Mihails Podoļaks, ka Ukrainai nav nekāda sakara ar notikušo.   Šāda Ukrainas rīcība pat rusofobiskākajiem ukraiņiem Ukrainā nebūtu pieņemama, kur nu vēl eiropiešiem vai ASV vēlētājiem. Bet, ja tie izrādītos it kā ukraiņi, tas var būtiski ietekmēt Eiropas tālāko atbalstu Ukrainai. Un tas atraisītu Krievijas rokas uz vēl nežēlīgākiem kara noziegumiem Ukrainā, kaut šķiet, ka trakāk vairs nav kur…

Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs jau paspēja nokomentēt, ka "ja tiks noskaidrots, ka tie ir Kijivas režīma teroristi, tad ar viņiem un viņu idejiskajiem iedvesmotājiem ir jāveic totālā izrēķināšanas, tai skaitā ar viņu ģimenes locekļiem. Visus viņus ir jāatrod un nežēlīgi jāiznīcina kā teroristus, tai skaitā arī oficiālās personas tajās valstīs, kas veikusi šādu ļaunumu”.

Taču vissliktākais ir scenārijs, kurā tiek meklēts attaisnojums tālākai eskalācijai, jaunai neprātīgai rīcībai, jaunām frontēm uz Krievijas un NATO robežām, līdz pat taktisko kodolieroču demonstratīvai pielietošanai vienalga kur, tai skaitā Eiropā vai Ukrainā.
Un nedod Dievs, izrādīsies, ka tie šāvēji ir bijuši it kā poļi, baltieši vai vēl kādas citas nedraudzīgās nācijas pārstāvju roku darbs.

Vēl ir arī ceturtais scenārijs, ka aiz tā stāv kāds cits, kas vēlas eskalēt, vēlas sajundīt, tā, lai beidzot aizdegas pa īstām. Varbūt ASV, varbūt Ķīna, varbūt transnacionālie biznesa spēki. Nezinu. Bet redzu arī to, ka ir jau pārāk daudz dažādu spekulāciju un spēku, kas vēlas, lai šis karš ātrāk pa īstam sāktos un attiecīgi ātrāk arī beigtos. Daudzuprāt karš ir teju vienīgais līdzeklis restartam, citādi zemnieki nekad neatteiksies no savām dotācijām, tapāt kā ierēdņu apetīte, arodbiedrību destruktīvās prasības, pensionāri un slimie. Visi citi iepriekš Dieva piedāvātie mudinājumi, tai skaitā finanšu, bēgļu, vulkānu,  kanālu krīzes, pat globālā pandēmija nebija gana pamācošas.. Arī Latvijas laukos ir cilvēki, kas uzskata, ka nav jēga ķerties pie lauka sakopšanas, pirms kūla nav nodedzināta... 

Un es mazāk ticu versijām par "Islama valsts" iesaisti.  Bet, ja tie arī ir teroristi Islama vārdā, tad angažēti ar citu mērķi. Tas var būt gan augstāk minētais par eskalāciju, gan Krievijas iekšpolitiskās vajadzības. Tā var būt arī Krievijas, ASV vai pat kopīga operācija, identificējot jaunus ienaidniekus, pret kuriem kopīgi cīnīties, pārtraucot savstarpējo naidošanos.

Vai Latvijas vadītāji un atbildīgie šonakt ir nomodā? Seko līdzi notikumu attīstībai un iespējamajiem pavērsieniem? Ja reiz Edgars Rinkēvičs ir publicējis ierakstu ar vienu frāzi “What a crazy world we live in”, atšķirībā no Eiropas Savienības, ASV, Francijas, Lielbritānijas, Vācijas un citām valstu vadītājiem, kas izsaka nožēlu vai līdzjūtību, tomēr paļaujos, ka mūsu valsts augstākā vadība ir vismaz informēta un izprot arī šī brīža nopietnību. Jā, ārēji šaipus robežai, izskatās viss teju tik bezrūpīgi. Mānīgi. Šī būs ļoti nozīmīgā nakts un ļoti nozīmīgas tuvākās Pilnmēness dienas visā pasaulē.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru