otrdiena, 2023. gada 5. septembris

Vai latvieši paši varētu nokārtot šādu valodas pārbaudi?

Tas ir pašsaprotami, ka Latvijā pastāvīgi dzīvojošajiem ir jāprot latviešu valoda. Bet, noskaties Latvijas Televīzijas raidījumu "Aizliegtais paņēmiens. Krievijas pilsoņi Latvijā", esmu neizpratnē un uz “pauzes", jo, manuprāt, nav godīgi pret citiem izvirzīt prasības, kādas paši neesam gatavi izpildīt.

Kā tā var būt, ka sievietei, kas tika intervēta raidījumā, klausīšanās prasmes ir 80%, lasītprasme ir 80%, runātprasme ir 66%, bet tik tāpēc, ka rakstītprasme ir 40%, viņa šo eksāmenu nav nokārtojusi. Nopietni?

Tad jau tā arī būtu jāformulē, ka runa nav par vienu, bet par 4 eksāmeniem, līdzīgi kā CSDD ir sākumā teorijas, bet pēc tam braukšanas eksāmens. CSDD gadījumā ir loģika, jo teorijas nezināšanu nevar kompensēt ar braukšanu un otrādi. Bet, ja tas ir valodas eksāmens, tāpat kā skolās un augstskolās, tad šiem vērtējumiem vajadzētu summēties, un laba rakstība var kompensēt sliktu runāšanu un laba lasīšana var kompensēt sliktu klausīšanos. Un ja to ļaujam skolās un augstskolās, tad kāpēc ne valodas eksāmenā Krievijas pilsoņiem?

Un vēl vairāk mani izbrīnīja tas, ko es no raidījuma uzzināju par rakstīšanas pārbaudījumu. Tātad, ja nav pareizs locījums vai nepareiza garumzīme, tātad nav ieskaitīts. Nopietni? Vai esam gatavi atņemt pilsonību arī teju pusei no latviešiem, kas nemāk ne komatus un garumzīmes salikt, ne arī dzimtes un locījumus? Ja ir tāda iespēja, es aicinātu eksāmena licējiem izvēlēties eksāmenu kārtot Ziemeļkurzemē, jo tur arī vietējie nelieto dzimtas un locījumus…

Un ja mums patiesi rūpētu tas, lai latviešu valodā runā pēc iespējas vairāk cilvēku Latvijā un pasaulē, tad mēs darītu tāpat kā angļi ar savu Basic English, apzināti primitivizējot valodas gramatiku, lai tā būtu pieejama gan Latvijas politiķiem, kas ikdienas arī runā Basic English, gan viesstrādniekiem no Indijas, Ķīnas, Pakistānas un Latvijas. Tur nekas pat nebūtu jāizgudro, vien jāieklausās, kā runā Ziemeļkurzemē, tiek vien vajadzīga tā politiskā griba ļaut "bojāt latviešu valodu", kas cita starpā galvenais vadmotīvs, kāpēc latvieši neļauj krieviem Latvijā runāt latviski, lai, nedod Dievs, neizķēmotu latviešu valodu.

Mani arī sākumā šausmināja skaitlis, ka tikai 39% no Latvijā dzīvojušajiem 11301 Krievijas pilsoņiem, kas kārtoja latviešu valodas pārbaudi, varējuši to nokārtot. Arī es pie sevis bubināju, ka tā ir necieņa pret manu valsti, tās valodu un kultūru. Bet noskatoties LTV raidījumu “Aizliegtais paņēmiens. Krievijas pilsoņi Latvijā”, man ir vairāk kauns par šādu eksaminēšanas formu un saturu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru