pirmdiena, 2023. gada 4. septembris

Valdības vērtība - labklājībā iekļaujošs latviskums?


Mediji, atsaucoties uz Leta ziņu un foto, raksta, ka potenciālie koalīcijas partneri "Jaunā vienotība", ZZS un "Progresīvie" ir vienojušies par kopīgām vērtībām, proti, latviska, labklājīga un iekļaujoša Latvija. Nevaru šādu vērtību uzskaitījumu atstāt bez ievērības un komentāriem, jo uzskatu to par pretrunīgu un Latvijas situācijai neatbilstošu.

Tas bija pirms nedēļas, kad es telefona intervijā  Latvijas Radio prognozēju, ka Latvijas nelatviešiem nav pamats cerēt uz pārmaiņām pēc “Nacionālā apvienības” aiziešanas opozīcijā. “Nacionālā apvienība” ir ar savu cieto nostāju nacionālajos jautājumos jau daudzas desmitgades, tās ir pārbaudītas politiskās vērtības, kas nes savas dividendes, kad atliek tik pieturies pie virziena, nekas citādi nav jāizgudro. Bet tiem, kam nav tāda niša ir jāiespringst, jāskauž, jācenšas izčakarēt, jācenšas pašiem ieņemt šo jau zināmu nišu, nevis meklēt jaunas, iespējams, daudz jaudīgāku un “ražīgāku”.

Latviskums un iekļaujošs vienā vērtību uzskaitījumā? Gejus un lesbieties iekļausim, bet čigānus, pakistāniešu un krievus nē? Tātad, krievs-gejs ir labi, bet krieviete-vientuļa māte, kas vēl nav lesbiete, tas ir slikti? Tas ir kā joks no stāvizrādes?

Un labklājības lozungs laikā, kad, kā raksta medijos, jau septembrī var beigties kvotas medicīnā? Laikā, kad nav pietiekamā skaitā to latviešu, kas solidāri gatavi maksāt nodokli, lai būtu no kā maksāt pensijas? Laikā, kad tik daudzi cilvēki nevar samaksāt par īri un elektrību, nevar atļauties zāles un maksas medicīnu? Laikā, kad veco un nevarīgo skaits būtisku pieaug, kamēr pansionātu nepietiek un tie ir pārāk dārgi. Un vēl, man kaut kā neiet kopā darba tirgus piespiedu atvēršana ar latviskumu.

Un kura palika tā drošības mantra? Izglītības un veselības mantra? Tas, ko aicināja Rinkēvičs par noslāņotības samazināšanu? Un jau jau latviskums ir pie vērtībām, tad turpat varēja uzskaitīt arī citu mantru, budžets kā vērtība, jo par to kā vērtību partiju pārstāvji runā vēl biežāk.

Un latviskums (nejaukt ar latviešu valodas stiprināšanu, Latvijas kultūras telpas stiprināšanu, tradīcijām) tiešām ir tā lielākā vērtība, kā kā pirmā?Jau Latvijas Republikās Satversmē ir noteikts, ka “…Latvijas valsts ir izveidota… , lai garantētu latviešu nācijas, tās valodas un kultūras pastāvēšanu un attīstību cauri gadsimtiem…”. Arī stājoties amatā ikviens Saeimas deputāts svinīgi sola, ka stiprinās latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. Ko te vēl vairāk? Darām! Un šis ir tas pašsaprotamais darbs, ko būtu jādara ar vai bez iekļaušanas valdības vērību listē.

Latviskums ir identitāte, es ar to lepojos, uzskatu to par ļoti svarīgu lietu manā dzīvē. Taču, man var būt vienlīdz spēcīgas arī citas identitātes, tai skaitā vīrietis, tēvs, kristietis, pilsētnieks u.c. Ir cilvēki, tai skaitā “tantiņas Latgalē”, kas kā pirmo identitāti piesauc ne latviete, ne krieviete, pat ne latgaliete, bet kristiete. Ir daudz variantu, kā vienā vārdā atbildēt uz jautājumu "kas tu esi?", tai skaitā arī latvietis, bet tā nebūt nav vienīgā atbildē pat latviešu vidū.

Latviskums kā vislielākā vērtība, ja to netur drošā pavadā, var uz šī slidenā ceļa beigties arī ar žīdu geto un kukluksklanu, tieši tāpat kā citas nacionālās un etniskas vērtības ir beigušas savu politisko karjeru. Un tepat blakus mēs redzam, kā izskatās un attīstās “Krievu pasaules” vērtību realizācija. Ar nacionālo vērtību, tāpat kā ar alkoholu, var mazliet sasildieties, patīkami apreibt, atslābināties, aizmirsties, bet var arī pazaudēt kontroli un pārdzert jēgu...

Kontekstā ar iekļaujošo Latviju, vai latviskums kā prioritārā vērtība ir adekvāti valstī, kurā vismaz 1/3 ir ne latvieši, kas šo valsti arvien uzskata par savu dzimteni, prot un runā latviski, jā, bet ne savā starpā, arvien ir šīs valsts patrioti, dažkārt par lielāki nekā daudzi no maz zināmajiem zaglīgiem, gļēviem un bezatbildīgiem latviešiem.

Un ja mums pietrūkst empātijas citādi, varbūt aizveram uz mirkli acis un iedomājamies, kā tas būtu, ja, piemēram pilsētās, kur ir teju 50% un vairāk nelatvisko iedzīvotāju, arī nacionālās vērtības būtu kā vietējā prioritāte. Vai mēs gribētu redzēt Daugavpils vai Rēzeknes domes koalīcijās vienu no prioritātēm, piemērām krieviskums? Es negribētu! Un mana empātija, kā arī manas, šajā gadījumā kristīgās vērtības tad paredz rīkoties tā, ka Bībelē rakstīts, ka “Ko jūs gribat, lai cilvēki jums dara, tāpat dariet arī jūs viņiem” (Mateja 7:12).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru