piektdiena, 2023. gada 6. oktobris

Lai zog, bet lai atstāj arī citiem!

Šī ziņa man šodien uzjundīja pārdomas…

Nē, runa nav par Kārli Dagili. Iespējams, viņš būs labs padomnieks, pat neskatoties uz pieredzes trūkumu sabiedriskajās attiecībās. Tas, kas cilvēks ir strādājis medijos, nebūt nenozīmē, ka viņš ir arī labs sabiedriskajās attiecībās, jo attiecības ar medijiem nebūt nav sinonīms sabiedriskajām attiecībām. Un viena lieta ir būt labam izpildītājam, pavisam cita lieta ir būt labam autoram vai producentam. Bet šoreiz ne par to.

Mani vairāk mulsina strauji pieaugošās algas valsts pārvaldē. 

Intereses pēc sazvanījos ar bijušiem kolēģiem sabiedrisko attiecību aģentūrās. Tur nav tādas algas! Tādas nemaksā arī privātas organizācijas saviem sabiedrisko attiecību speciālistiem. Vidēji tas cipars grozās ap 2500 eiro, turklāt tiem labākajiem..

Jā, tā ir mūsu valsts, tās administrēšanā ir jāiesaista tos gudrākos un spējīgākos. Bet, vienlaicīgi šo administrāciju uztur tikai un vienīgi uzņēmi ar saviem nodokļu maksājumiem. Tā normālā prakse būtu tāda, ka valsts pārvaldē algas būtu ap 4/5 no privātā sektora, jo valsts pārvaldē darbs būtu vairāk prestižs, sociāli vairāk nodrošināts, tai skaitā ar pabalstiem, piemaksām, darba laiku un tamlīdzīgi. Valsts un pašvaldība nedrīkst ietekmēt darbu tirgu tā, ka privātais sektors paliek bez darbiniekiem, vai arī spiests pārmērīgi pārmaksāt par darbaspēku, tādējādi upurējot citas jomās, tai skaitā produkta kvalitāti, ilgtspēju u.c. Šādas ziņas par jaunajiem darbiniekiem ministrijās demotivē gan darba ņēmējus, kas būdami profesionālāki, bet ne tajā politiskajā burziņā saņem mazāk, gan darba devējus, kuri nevar tik viegli uzzīmēt naudu, lai noturētu vai pārpirktu darbiniekus.

Jā, to, ka nav labi, saprot gan darba devēji, gan darba ņēmēji. Un kāpēc neko nedara? Te varētu teikt to pašu, ko saka par politisko sili, ka latvieši iedalās nevis tajos, kas par šādu sili un pret to, bet gan tajos, kas šobrīd pie siles un tajos, kas cer pie tās tik nākamajā piegājienā. Lai zog, bet lai atstāj arī citiem pēc tam... 

Tāpēc, jā, nav adekvāti, ka skolas direktors uz rokas saņemt 1000 eiro, kamēr ministrijas parlamentārā sekretāra alga ir virs 5000, bet ministres padomniekam virs 3000. Nebūsim skauģi! Tā valdība tak ilgi nenoturēsies, nāks nākamā, ar cerību, ka tad varbūt arī man kāda padomnieka vai parlamentārā sekretāra vieta atradīsies pie kādas no silēm…

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru