trešdiena, 2024. gada 24. jūlijs

Apsveicu sevi sava vārda dienā!

Šodien 24.jūlijs - mana vārda diena! Tāpat arī manai meitai, jo viņas pasē rakstīts pilnais vārds Nora Kristiāna Rozenvalde. Te arī mazliet pārdomas vārda dienas sakarā.

1) Vispirms par manu vārdu - Kristiāns

Vikipēdijā rakstīts, ka Kristiāns ir latīņu izcelsmes vīrieša personvārds, kas cēlies no vārda Christianus — „Kristus sekotājs”. Šis personvārds ir bieži sastopams Eiropā, ASV un citās angliski runājošās valstīs.
Latvijā ar šo personvārdu dzīvo 1641 personas.
Kristiāni vārda dienu atzīmē 24. jūlijā, kopā ar Kristīnēm, Kristīnām, Kristām un Kristiānām.   Gunāra Treimaņa izdevumā “Vārdu noslēpumi” esot rakstīts, ka Kristiāns ir zelta cilvēks, tikai bez mugurkaula. Attiecībās ar citiem cilvēkiem visaugstāk vērtē uzticību. Draudzība nozīmē daudz. Ja viņam dzīvē gadās vilties, var krist neglābjamā melanholijā.

Ineta Ventniece-Krīgere “Delfi.lv raksta, ka Kristiāns ir vīrišķās enerģijas vārds vīrišķīgam un izturīgam vīrietim. Kristiāns stabili stāv uz zemes, ir aktīvs, spītīgs, kārtīgs un atbildīgs, mērķtiecīgs un neatlaidīgs, tādēļ savu dzīvē viņš panāks. Vārdā ir dubultais sargeņģelis, kas ļauj Kristiānam realizēt talantu.

2) Pieaugošā popularitāte vārdam Kristians 

Es apzinos, ka esmu publisks, kā ikviens, kuru šad tad piemin medijos, bet arī ne tā, ka plaši zināms ārpus sava burbuļa. Bet to gan es zinu, ka daudzi no mazajiem Kristiāniem ir nosaukti arī manis dēļ. Nē, neesmu tik iedomīgs, lai domātu, ka es būtu kā paraugs vai etalons. Taču daudzi Kristiānu vecāki man pienākuši klāt un teikuši, ka esot to ievērtējuši vārdu Kristiāns, to no manis vai saistība ar mani dzirdot, lasot vai redzot. Jo šis vārds skanot skaisti, cēli un romantiski, it kā starptautiski, taču vienlaicīgi arī tik latviski.  Kad gāju bērnudārzā Valmierā līdz 1979.gadam, pēc tam skolā Rīgā līdz 1990.gadam, biju vienīgais Kristiāns, kuru pats pazinu. Tobrīd tas bija ļoti rets vārds, kuram nebija pat sava diena Latvijas kalendārā. Arī šobrīd, ejot gar parku, un dzirdot, ka kāds sauc manu vārdu, es tramīgi atskatos arvien, kaut esmu jau apradis, ka bērnu laukumā būs pat vairāki bērni, kas uz šo vārdu atsauksies. Neslēpšu, ka ir patīkami apzināties, ka arī man ir maza daļa līdzdalības no tā, ka iepriekš tik rets vārds tagad ir tik populārs.

3) Paldies vārda devējiem!


Pats jau 52 gadus dzīvoju ar savu vārdu. Paldies vecākiem! Ar savu vārdu Kristiāns, kas bija netipisks un īpašs, arī es jutos tāpat. Es ceru, ka arī mani bērni būs tikpat apmierināti un saskanīgi ar saviem vārdiem - Pauls Eliass Rozenvalds, Elīza Paula Rozenvalde un Nora Kristiāna Rozenvalde. Tā ir liela atbildība - izvēlēties vārdu, jo ikkatrs vārds, tieši vai netieši, ietekmēs dzīves ritējumu, būs kā palīgs vai nasta.


4) Vārda dienā Latvijas kultūrā

Un savā vārda dienā arvien vēlos atkārtoties savās pārdomas par Latvijas unikālo vārda dienas tradīciju, kura, līdzīgas kā citas Latvijas tradīcijas, lēnām “aizaug”, jo netiek uzturēta, kopta un attīstīta. Mums pietrūkst jaunlaiku Edvarta Virzas ar “Straumēniem”, kur aprakstīts un strukturēta latvieša ikdiena, mūsdienās šo procesu dēvētu par sociālo inženieriju. Tāpat mums pietrūkst mūsdienīgs turpinājums darbu no mūsdienu ģēnija Jāņa Streiča, kurš ar tādiem šederviem kā “Mans draugs — nenopietns cilvēks” un “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” bija strukturējis latviešu nāciju padomju laikos, tāpat kā Eldars Rjazanovs ar savu “Dienesta romānu” vai "Likteņa ironija jeb Vieglu garu”. Un tas ir stāsts par kultūru, kas būtu Kultūras ministrijas pārziņā, vairāk domājot par to, kā izkopt šodienu, nevis tikai par etnogrāfiju.

5) Gaidu ciemos, neaicināti!

Paldies visiem, kas jau apsveica Facebook, whatsapp grupās, atsūtot e-pastu vai sms, pat tad, ja sūtījums ir bezpersoniski šabloni. Galvenais, ka par mani ir atcerējušies šajā dienā. Vēl labāk, ja tas ir kā iegansts, lai sazvanītos vai pat satiktos.  Uz vārda dienām, ja seko senākiem priekšrakstiem, neaicina ciemos, nekad gan neesmu izpratis, kā var iet ciemos un apsveikt, ja neesi neaicināts. Cik lielu pīrāgu man sagādāt? Un kā cilvēki varēs zināt, kur un cikos mani jānāk sveikt.
Tad nu dodu ziņu, ka es un Nora būsim šodien T/c “Alfā”, 3.stāvā, netālu no “Adventure’s Zone” jo Nora tad sava otrā vārda dienu svinēs atrakcijās, kamēr es turpat blakus malkošu kafiju ar tiem, kas pagodinās mani ar savu klātbūtni vārda dienas sakarā. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru