otrdiena, 2023. gada 8. augusts

Karš pret Krieviju tepat Latvijas golfa laukumā



Vērojot notiekošo ap šonedēļas jauniešu golfa sacensībām un atstādināto Mariju Hristenko, atcerējos senu krievu anekdoti par Iļja Muromieti un Kaščeju Nemirstīgo, kas rīta agrumā pastaigājas pa mežu un redz, ka pūķim dzīvam galvas sasietas savā starpā, Babas Jagas slota iesprausta viņai pakaļā, bet no raganas mājiņas atrautas vistas kājas…
“Kas kaut ko tik šausminošu varēja pastrādāt?” neslēptā izbrīna prasa Nemirstīgais Kaščejs.
“Jā, cik patiesi labs Tu esi, Kaščej, kad esi skaidrā,” atbild Iļja Muromietis.

Visi ir it kā pareizi, it kā nevainīgi, it kā labu griboši. Marija Hristenko ir iepriekš spēlējusi Latvijā, tāpat kā viņas māte Anastasiju Dzehu. Nekādas pretenzijas, arī tad, ja meita uzvar citas vienaudzes. Latvijas Golfa federācija un arī golfa laukumi, iespējams, zināja par saistību ar Vladimiru un viņa tēvu Viktoru Hristenko, varbūt arī nezināja, bet nojauta, ka meiteni un sievieti stutē kāds ietekmīgs un turīgs vīrietis no Krievijas. Es gan vairāk ticu, ka visu visu zināja, ja reiz meitenes ne pārāk izplatītais uzvārds sakrīt ar Krievijas Golfa asociācijas prezidenta uzvārdu, bet izlikās neredzot, jo īpaši tāpēc, ka meitenes un mātes papīri ir tīri. Un esmu pārliecināts, ka nekāds tracis nebūtu noticis, ja ne zvans no Latvijas Televīzijas ziņu žurnālistiem.

Un tagad sanāk, ka žurnālisti paši ir uztaisījuši ziņu, ko paši arī tiražē. Jo sākumā žurnālisti prasa no sacensību rīkotājiem komentāru par to, vai viņi zina, kas ir Hristenko, iedzen federāciju un sacensību rīkotājus stresā un pat panikā, bet pēc tam ziņo par Latvijas Golfa federāciju, kura, lūk, esot pieņēmusi lēmumu atsaukt no sacensībām mazo meitēnu, atskaņojot intervijas arī viņas māti Anastasiju Dzehu, kas runā tekoši latviešu valodā. Un vienīgā pēcgarša pēc šī sižeta bija par slikto un nerunīgo federāciju, par nezinošo Izglītības un zinātnes ministrijas ierēdni un par netaisnīgo rīcību pret nevainīgo Latvijas sievietes bērnu.

Vai šajā saspringtajā situācijā Latvijas Golfa federācijai bija iespēja rīkoties citādi, pēc tam, kad šādi zvana Latvijas TV žurnāliste? Riskēt kļūt par jauno nodevēju “mairi briedi”? Riskēt ar valsts finansējuma zaudēšanu, jo tam šodienas apstākļos (un tas ir kliedzoši !!!) pietiktu vien ar TV sižetu un atbildīgo ierēdņu vai politiķu populistisko paziņojumu uz šīs platformas, bez “tiesas un izmeklēšanas”. Varēja cerēt tikai uz cilvēcisko faktoru, pierunājot meitenes māti klusu izstāties, bet tas šoreiz neizdevās.

Vai šī ziņa radās pati no sevis? Nē! Tā bija medija provokācija! Un ja mediji paši provocē ziņas, no kurām paši pēc tam barojās, tad tā ir negodīga žurnālistika un propaganda, kas vienādi nosodāma gan Krievijā, gan Latvijā. Un ja šādi tiek provocētas ziņas, vai man kā skatītājam ir garantija, ka citas ziņas ir dabiski radušās, bez šāda sintētiska piejaukuma? Te gribētos dzirdēt mediju ombuda Andas Rozkalnes izvērtējumu.

Jā, esam ieguvuši mazas meitenes asaras, cerībā, ka dusmās sevi urdīs arī meitenītes vectēvs un viņa sieva - Krievijas ietekmīgā vicepremjere Tatjana Goļikova, bet varbūt pat Putins… Jā, kara laiks ir emocijām pārpilns, tai skaitā ar nosodījumu nepareizam bērnam spēlēt golfa sacensībās, kamēr citi bērni Ukrainā mirst vai slēpjas patversmēs. 

Bet, esmu pārliecināts, ka neērti šobrīd jūtas gan Latvijas golfa federācijā, gan sacensību rīkotāji, gan arī daudzi līdzpilsoņi, kas jūtas neērti par notikušo, no Latvijas sacensībām atstādinot Latvijas meiteni Mariju Hristenko, kuras māte ir Latvijas uzņēmēja Anastasija Dzeha, kuras mīlas līkloči, par laimi vai nelaimi, iepriekš saveduši kopā ar kādu Krievijā ietekmīgu vīrieti.

Un te vietā būtu atgādināt šim brīdim neglaimojošu, ka pat Hitlers, tāpat arī Staļins, represijas nepārvirzīja uz ģimenes locekļiem. Jā, pašsaprotami, ka tika represēti neveiksmīgā “Valkīras” atentāta rīkotāji, bet sievas un bērnus lika mierā. Jā, pašsaprotami, ka represēto Krievijas ģenerāļu sievām vairs nebija vecās privilēģijas, bija jāatgriežas pelnīt ikdienas iztika “grūtā maizē”, bet šie cilvēki netika “kancelēti”. 

Un vēl, sliktākais, ko varam no šīs situācija pamācīties, ir tas, ka neviens nebūs vainīgs. Ziņu žurnālisti teiks, ka neko nav ietekmējuši, tik vien, ka pajautājuši. Federācijā teiks, ka negribēja neko sliktu, tik vien, ka pasargāt federāciju no politizēta skandāla, ministrijā teikts, ka viss ir labi, kas labi beidzās. Un arī bērniem un vecākiem ar papīriem viss būs kārtībā, viņi par to stāstīs tekošā latviešu valodā, tai skaitā arī par to, kāpēc meitēns citās bildēs ir redzams arī Krievijas izlases formas tērpā. 

Tikmēr istabā ir jau neciešama smaka, un arī neziņa, kurš tad ir nopirdies… Bet es ierosinu sākt ar loga atvēršanu, pavēdināt telpu...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru