ceturtdiena, 2023. gada 24. augusts

Prigožina nāve - inscenējums, atriebība vai novērsts apdraudējums?


Tik daudz versijas. Un arī tik daudz jautājumu par Prigožina lidmašīnas katastrofu. Pagaidām vienīgais neapstrīdamais fakts ir lidmašīnas bojāeja. Bet, vēl nav pierādījumu par to, ka tur gājis bojā arī Prigožins. Ir atrasts viņa telefons. Ir atrasti 8 līķi, tai skaitā viens bez galvas, pārējie apdeguši, bet vēl nav atrasti 2, jo lidmašīnā it kā bijuši reģistrēti 10 cilvēki, tai skaitā 7 pasažieri un 3 apkalpes locekļi.
Man pagaidām ir četras, vienādi spēcīgas versijas.


Pirmā. Prigožins arvien ir dzīvs, bet viss šis ir viņa paša organizēts inscenējums, lai viņš varētu droši pazust. 
Viņam tāpat nebija izredzes, redzot, kā "vāgneriešus" tagad sāk izspiest no Āfrikas un citām peļņas zonām. 
Par to jau iepriekš daudz esmu komentējis, ka nav grūti projektā ienākts, daudz grūtāk ir pareizi aiziet...

Jā, ir arī otrā versija, kas tagad mūsu pusē tiek apspriesta visvairāk, ka tas ir Putina pasūtināts sods par nodevību, tā, lai visi redz, kas un kā būs ar nodevējiem. Es gan šai versijai vismazāk ticu, gan tāpēc, ka Putina atriebības potenciāls tāpat ir zināms, bet apstākļos, kad armijas un elites noskaņojums nav tik viennozīmīgs, šādi notikumi var radīt nevajadzīgus satricinājumus. Risks var arī neattaisnoties.

Ir arī trešā versija, kurā ir tik daudz ieguvumi mums par labu, tāpēc tā varētu būt arī mūsu frontes pusē realizēta operācija. Pirmkārt, tā ir nopietna apdraudējuma likvidēšana, jo bez Prigožina, Utkina un Čekalova, "vāgnerieši" noteikti vairs nebūt tādi kā iepriekš. 
Otrkārt, šāda aktivitāte satricina Krievijas eliti - Putins spiests taisnoties un izteikt līdzjūtības, labi izprotot, ka katrs uzskata, ka tas ir viņa paša roku darbs. Nedrošība, apdraudējums, neuzticēšanās - kas var būt vēl labāk? 
Treškārt, bija patiesi bailīgi par situāciju tepat netālu uz Baltkrievijas robežas, ka nāks tagad robežai pāri grupiņas ar svešiem bēgļiem, kurus kā dzīvo masu izmantos grupiņās iefiltrētie "vāgnerieši". Būtu jāslēdz robežas, vienlaicīgi izolējot Kaļiņingradu, attiecīgi provocējot Krieviju meklēt ceļus sauszemes koridora atjaunošanai. Tagad tas viss varētu būt mazāk aktuāli, būsim piedzīvojuši austrumu gudro pamācību par to, ka "ilgi gaidot var sagaidīt pa upi peldam ienaidnieka līķi".
Ceturtkārt, ja tā izrādītos mūsejo diversija, tā ir arī kā vēstījums Krievijas vadītājiem - lūk, ko mēs varam paveikt ar jebkuru citu lidmašīnu un tās pasažieriem.

Bet ir arī ceturtā versija, arī par inscenējumu, bet šoreiz vairs ne Prigožina personiskajās interesēs, bet kā uzmanības novēršanas manevrs. 
Jo, redz, arī es pieļauju iespēju, ka Prigožins ir beigts, "vāgnerieši" Baltkrievijā izformējas, tā, lai mēs atviegloti uzelpotu… 
Un varbūt viņš arī patiesi ir beigts, bet ar mērķi ne tikai atriebt, bet arī maldināt. 
Nesen skatījos filmu "Operation Mincemeat" par veiksmīgo britu maldināšanas operāciju Otrā pasaules kara laikā, lai slēptu 1943. gada sabiedroto iebrukumu Sicīlijā. Arī šeit galvenajā lomā bija viltus līķis, bet operācijas rezultātā izdevās sabiedrisko izsēšanās Itālijā, bet tas bija arī būtisks pavērsiena punkts karā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru